Kronologija: Ozren Kebo: Zemljotres u Sarajevu, osam stepeni Komšićeve skale

Kenan Muminagić: Logičko rasulo Ozrena Kebe

Ozren Kebo: Logičko i interesno rasulo Kenana Muminagića


U tekstu veoma neoriginalnog naslova Logičko i interesno rasulo Kenana Muminagića, u kojemu me prepisuje poput lošeg đaka u osnovnoj školi, Ozren Kebo nastavlja da potvrđuje vlastitu proturječnost. Njegov odgovor ne sadrži niti jedan kontraargument na moj tekst. Radi lakšeg demaskiranja njegove pristrasnosti, naveo sam njegovo stajalište prema kojemu jedan dio kritičara Željka Komšića slijedi logiku HDZ-ove propagandne kuhinje, citirajući naslov njegovog teksta, kao i ime portala na kojem je objavljen. To znači da je svaki čitalac mogao provjeriti šta je tačno Kebo napisao.

Manje nježno bi od mene bilo da preispitam na koji način je on sve ovo vrijeme nedvosmisleno podržavao Fortinu Vladu [1], kako tvrdi. Ta nedvosmislena podrška se sastojala od više puta ponovljenog recepta, prvo pohvaliti rad vlade, tako što će ju nazvati perspektivnom ili osvježavajućom, bez dodatnih pojašnjenja zašto je takva, a nakon toga dodati kontrauteg tipa iako je i ona napravila brojne promašaje [2], uprkos brojnim propustima [3] i sl. Gotova rečenična konstrukcija, na kraju takvog procesa, bi trebala nedvosmisleno ličiti naprimjer na sljedeću: Perspektivna Vlada Kantona Sarajevo ima toliko kadrovskih promašaja da bi se od njih mogla napraviti nezaboravna niska političkih bisera.[4] Da bi se izbjegle dodatne zabune, potrebno je reći, Ozren Kebo ima puno pravo kritikovati rad vlade, štaviše strah od kritike, uz nestabilno brojčano stanje u Skupštini KS, je zasigurno pomogao dobrom rezultatu šestorke, no, nakon ovakvog spinovanja Kebo se ne može pozvati na svoju tobožju nedvosmislenu podršku.

U ostatku svog bljedunjavog odgovora meni, pribjegavajući jeftinom triku ad hominem, Kebo pogrešno pretpostavlja moju poziciju i stavove, što je novinarski neprihvatljivo. Da sam propagandist Naše stranke, branio bih besmislena stajališta Predraga Kojovića o obilaženju Alijinog mezara, vjerovatno slično kao što je to činio Kebo početkom godine u tekstu Peđa Kojović na mezaru Alije Izetbegovića [5]. Kebo logikom spina nudi objašnjenje šta je to problematično kada se govori o bujici gnjeva koja se sručila na predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, nakon što je oborio vladu KS, pa podcrtava da su neke uvrede sistematski osmišljavane u kuhinji Dragana Čovića. A povodom Kojovićevog obilaženja mezara Alije Izetbegovića kaže: Insinuacija se iz iskre lako izokrene u plamen... U Sarajevu postaje rizično kritički govoriti i pisati o nebošnjacima ili bilo kome ko nije po volji najvećoj bošnjačkoj stranci, zbog mogućnosti da ta kritika bude ukomponirana u opću histeriju koja obično slijedi nakon ovakvih ispada.[6] Već je neko vrijeme jasno da istu tu histeričnu reakciju bošnjačkog nacionalizma može prouzrokovati i kritika Željke Komšića, ljevičara po mjeri SDA, što potvrđuje i Drago Bojić kada kaže: Nije jednostavno kritički govoriti o politici Željka Komšića, jer riskirate da vas njegovi obožavatelji proglase neprijateljem Bosne i Hercegovine, da vas svrstaju uz politiku Dragana Čovića, i da vas proglase ustašom.[7] Daleko od toga da Kebo Bojića naziva ustašom, ali bi morao biti svjesniji svih insinuacija koje njegove analize donose.

Za razliku od simpatičnih proturječnosti, poput onih koje nastaju kada u tekstu Traktat o nostalgiji [8] progovara protiv nje, da bi u drugima pisao o nekadašnjem Veležu ili golfu dvojci, ovakva u odbrani Komšića su mnogo opasnija. Tako će Kebo progovoritii o viktimizacijskom diskursu [9] u tekstu o facebook citatima, ali će nastaviti da ulaže ozbiljan trud u održavanju bošnjačkog viktimološkog diskursa kojeg često prati i kreiranje atmosfere straha, najčešće od nekog mogućeg rata. Te ideje on brani na sljedeći način: upozorava na najgore mogućnosti političkih zbivanja u budućnosti, a nerijetko to podrazumijeva strah od nekog budućeg rata, poput svih drugih propagandista iz Komšićevog kabineta. Moguće da je i tako, mada nikad nećemo saznati koliko su ratova spriječili novinari konstantnim pisanjem o njima. Kad je Bh. blok razgovarao o koaliranju sa SDA, Kebo je, na sličan način kao magazin Stav, mada ne jednako vulgarno, krijući se iza skuta patriotizma pozivao na koaliciju zarad spašavanja države. Isti autor je u drugom tekstu napisao: Patriotizam je uvijek sumnjiv argument u novinarstvu, može eventualno imati neku ulogu za vrijeme ratnih stanja, ali u mirnodopskim uslovima, kakvi god da bili, uglavnom je pokriće za politički uticaj.[10] Sa jednim Kebom se slažem, sa drugim ne.

I šta je na kraju bilo od spašavanja države? Nakon što je javnost prošla godinu dana torture slušanja i naglabanja o ANP-u, konačni je rezultat nanovo pat pozicija. Politička kriza nastala oko ANP-a ima potencijal da postane višedecenijski obnovljiva priča o borbi za spašavanje države ili RS-a, u kojoj nije moguć pomak bez ozbiljnijeg interesa Zapada. Etnonacionalne stranke su time dobile savršeno sredstvo kojim vječno mogu vršiti skretanje pažnje sa vlastitog kriminala. Da stvar bude gora, SDA-ovski medijski mrak postaje sve gušći. Pored izravne esdeaovske propagande Stava i Faktora, na djelu je i ona suptilnijeg tipa koja dolazi iz medijske kuhinje pod kontrolom Željka Komšića. Daleko je od stvarnosti, nažalost, teza o paranoji u kojoj tobožnja pseudograđanština straši ljude i svugdje vidi SDA-ovske poluge, i ponajviše je pobijaju Komšićeve političke odluke. Zato je nužno prelistati Kebine tekstove, pa prebrojati npr. koliko često pominje zlodjela SDA, inače najmoćnije političke partije u BiH, i njenog neprikosnovenog vladara Bakira Izetbegovića. Ako laže koza, ne laže rog.

Autor: Kenan Muminagić

Prometej.ba


[1] https://analiziraj.ba/2019/12/26/logicko-i-interesno-rasulo-kenana-muminagica/

[2] https://analiziraj.ba/2019/12/26/logicko-i-interesno-rasulo-kenana-muminagica/

[3] https://analiziraj.ba/2019/12/15/pala-vlada-zemljotres-u-sarajevu-osam-stepeni-komsiceve-skale/

[4] https://analiziraj.ba/2019/11/28/slucaj-memo-uticaj-farme-i-zadruge-na-politicki-zivot-bosne-i-hercegovine/

[5] https://analiziraj.ba/2019/02/09/peda-kojovic-na-mezaru-alije-izetbegovica/

[6] https://analiziraj.ba/2019/02/09/peda-kojovic-na-mezaru-alije-izetbegovica/

[7] http://www.prometej.ba/clanak/vijesti/drago-bojic-komsicevo-ponasanje-ubija-drustvenu-nadu-4205

[8] https://analiziraj.ba/2019/03/10/traktat-o-nostalgiji-kredenaca-gondola-uspomena-imate-li-plasticnu-gondolu-iz-venecije/

[9] https://analiziraj.ba/2019/10/27/petnaest-najgorih-facebook-citata-zivot-je-kratak-krsi-pravila-oprosti-brzo-ljubi-polako/

[10] https://analiziraj.ba/2019/05/19/bitka-za-tv-sa-sta-je-to-domoljubno-novinarstvo/