Bad Religion, Faith Alone

Posljednjih dana, a valjda je to normalno jer smo društvena i politička bića, sa prijateljima razgovaram o lokalnim izborima koji će biti održani 15. novembra. Neki od njih me - zbog mog interesovanja i obrazovanja u sferi politike i antropologije - pitaju za mišljenje i savjet. Prvo probam biti objektivan. No kako nije moguće biti objektivan i pisati na moralno ili politički neutralan način, onda im izrazim svoje subjektivno mišljenje i viđenje; da je izbor ovaj put Hobsonov (a kad nije bio?), kandidati loši, politike nikakve, kampanja katastrofalna i društveno neodgovorna.

Za kraj predložim da konsultuju aplikaciju Glasometar i poručim im da urade šta žele.

Uradi šta želiš (originalno Do What You Want) je naslov (auto)biografije “najpametnijeg” punk benda, Bad Religion, izdate ove godine povodom 40. rođendana benda, koju sam dobio od urednika portala Izvan Svake Kontrole, Arnela Šarića Sharana. Autobiografija je nazvana po istoimenoj pjesmi Do what you want, koja prema basisti benda Jayu Bentleyu najbolje sumira filozofiju ovoga benda. Pjesma je objavljena na albumu Suffer 1988. godine i važi za jedan od najvažnijih punk albuma svih vremena. Ova pjesma u nešto više od minut vremena, brzo i u satiričnom/sarkastičnom maniru, opisuje (i kritikuje) apatičnu individuu koju generalno nije briga nizašta. Kako to često biva kod većine punk bendova koji su socio-politični, starije pjesme su i danas jednako relevantne kao što su bile kada su napisane, ako ne i više. Tako je i sa pjesmom Do what you want, barem nekim njenim dijelovima koji su nam bitni sada:

Hey I don't know if the billions will survive
But I'll believe in God when 1 and 1 are 5
My moniker is man and I'm rotten to the core
I'll tear down the building just to pass through the door

U prevodu:

Hej, ne znam hoće li milijarde preživjeti
Ali ja ću vjerovati u Boga kad su 1 i 1 jednako 5
Ja sam čovjek i pokvaren sam do srži
Srušiću zgradu samo da prođem kroz vrata.


Stihovi iznad kao da izlaze iz usta do srži pokvarenih bosanskohercegovačkih političara koji prethodnih dana u mahnitoj borbi za glasove nisu marili za ljudske živote i zdravlje. Nema virusa u borbi za glasove, konstatuje Dino Cviko u članku objavljenom na portalu Žurnal.

Govoreći o kampanji, ne mogu da se ne sjetim stiha iz jedne druge pjesme Bad Religiona, Punk Rock Song, objavljene 1996. godine na albumu The Gray Race:

10 million dollars on a losing campaign
20 million starving and writhing in pain
Big strong people unwilling to give
Small in vision and perspective

U prevodu:

10 miliona dolara na gubitničku kampanju
20 miliona gladuje i grči se u bolovima
Veliki moćni ljudi ne žele da daju
Mali u viziji i perspektivi.

Izvještaj Transparency International BiH kao da potvrđuje stihove iz 1996. godine: političke stranke u Bosni i Hercegovini su potrošile najmanje 5,9 miliona KM na oglašavanje u elektronskim i štampanim medijima i na bilbordima, dok svakodnevno bilježimo porast broja nezaposlenih i gladnih, zaraženih i umrlih od korona virusa.


Još jedna pjesma koja je danas možda relevantnija nego kada je napisana je pjesma Faith Alone. Prvobitno objavljena na albumu Against the Grain 1990. godine, simfonijsko reizdanje je doživjela u augustu ove godine kao - kako kažu iz benda - simfonijski pledoaje razumu. Najbitniji dio, refren, koji sumira poruku poručuje:

What the world needs now
Is some answers to our problems
We can't buy more time
'Cause our tender isn't valid
What the world needs now
Is some accountability
But faith alone won't sustain us anymore

U prevodu:

Ono što je svijetu sada potrebno
Su odgovori na naše probleme
Ne možemo kupiti više vremena
Jer naša ponuda nije važeća
Ono što je svijetu sada potrebno
Je odgovornost
Ali vjera sama nas više neće održavati.

Poruka pjesme Faith Alone rezonira sa svime što se trenutno događa, kako kod nas, tako i svijetu: nepravda, autokratska vladavina, pandemija COVID-a, odbacivanje nauke i vjerovanje da će se stvari riješiti zakopavanjem glave u pijesak, vjerom i molitvom. No činjenica je da neće. Na tom tragu je Bad Religion u oktobru, neposredno prije izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, objavio pjesmu What We Are Standing For u kojem su jasno iskazali podršku i suosjećanje sa profesionalnim sportistima i drugima koji su protestovali zbog policijske brutalnosti i rasizma, ali - što je još bitnije - poručili da i sami zauzmemo stav:

Find some understanding for
Those who can't hope for more
Know just what they're standing for, oh oh oh
Be someone who's standing for
Take a knee on the floor
Know just what you're standing for

U prevodu:

Nađi malo razumijevanja za
One koji se ne mogu nadati boljem
Znaj samo za šta se zalažu, oh oh oh
Budi neko ko se zalaže za
Stavi koljeno na pod
Znaj samo za šta se zalažeš.

Stoga znajte za šta stojite. Jer, kako sam rekao na početku teksta, nije moguće biti neutralan - i ukoliko ne radite na poboljšanju našeg zajedničkog okruženja, onda ste dio problema. Uradite šta želite - glasajte ili ne - ali vjera sama nas neće spasiti.

Kako odlično primjećuje Đorđe Krajišnik, “vrijeme je, konačno, prestati vjerovati u nebesku ruku, koja će nas male izbaviti. Nema je, odrezana je testerom stvarnosti.”

Minel Abaz, Prometej.ba