Senatorica Lynn Ruane. Izvor: Irish Times

Ovaj tekst je nastao sat vremena nakon odluke irskog senata (Seanad Éireann) o zabrani uvoza robe s okupiranih palestinskih teritorija. Sjetite li se priče o Che Guevari i Ahed Tamimi, ta vijest nije iznenađujuća. Nećemo puno o ovoj odluci, ona nam je tek uvod u priču o irskom parlamentu (Oireachtas) i o likovima kakve tamo možemo sresti.

Prijedlog zakona o zabrani uvoza robe s okupiranih teritorija su pred Senat donijeli nezavisni senatori (nakon što je izjašnjavanje početkom godine odgođeno na inicijativu ministra vanjskih poslova). Nemali broj senatora su nezavisni: od ukupno 60, takvih je 15. Većinu ipak imaju, kao i u donjem domu (Dáil Éireann) zastupnici Fine Gael (20), a da pređu 50% pomaže im Fianna Fáil (13). Ostatak doma čine nezavisni zastupnici i ostala opozicija (Sinn Féin, Laburisti, Zeleni). O svim smo ovim strankama pisali u prethodnoj Uzvratnoj posjeti.

Ovaj prijedlog ne bi prošao bez podrške senatora iz Fianna Fáil. Oni su odlučili u ovom slučaju ići protiv vladajuće Fine Gael. U svakom slučaju, Fine Gael ostaje još mehanizama suprotstavljanja prijedlogu (vlada, donji dom parlamenta) i sukob među senatskom većinom ne čudi previše. Ipak se ovdje radi o dvije najjače partije koje su tradicionalno i najveći rivali. Uostalom, sukob FF i FG je na neki način još uvijek i sukob mitskih tvoraca moderne irske, Velikog Michaela Collinsa (Big Fellow, simbol politike FG) i Dugačkog Eamonna de Valere (Long Fellow, osnivač FF).

Inače, Senat se popunjava iz tri izvora: po tri senatora biraju svršenici Univerziteta u Dublinu (Trinity koledža) i svršenici Nacionalnog univerziteta Irske, jedanaest predlaže premijer Irske (Taoiseach), a ostatak biraju komisije sačinjene od članova donjeg doma, senatora na isteku mandata i predstavnika lokalne samouprave.

Donedavno su senatori koje je predlagao Taoiseach bili gotovo uvijek članovi vladajućih partija. U ovoj deceniji se taj trend promijenio, pa je Enda Kenny (prethodni Taoiseach) u Senat uveo veći broj nezavisnih zastupnika. Nezavisni zastupnici tradicionalno u Senat ulaze i kroz univerzitetske biračke jedinice: sva tri senatora iz NUI su nezavisni, a dvoje od troje senatora iz UD su također nezavisni (senatorica Ivana Bacik je članica laburista).


Ovo je 16. tekst u zapisima iz Irske Haruna Šiljka, Uzvratna posjeta Hubertu Butleru


Koliko-toliko direktan izbor senatora kroz univerzitetske glasačke jedinice daje nam zanimljiv skup podataka. Tako u trenutnom sazivu iz NUI imamo Michaela McDowella, nekadašnjeg lidera prije deceniju rasformiranih Progresivnih demokrata (partije desnog centra), Alice Mary Higgins (kćerku predsjednika Michaela D Higginsa) i oštrog protivnika istospolnih brakova i abortusa, nedavnog osnivača „Alijanse za ljudsko dostojanstvo“, Rónána Mullena (inače, prvog rođaka FG Senatora Michaela Mullinsa). Valja nam, dakle, nezavisni status uzimati s grumenom soli.

Trinityjevi senatori su, bar u ovom sazivu, svi odreda na lijevoj strani spektra. Već pomenutoj Ivani Bacik su se u senatskim klupama pridružili heroj pokreta za dekriminalizaciju LGBT populacije, David Norris i junakinja studentskog pokreta, Lynn Ruane. Senatorica Ruane zaslužuje puno više od pasusa u ovom kratkom tekstu: odrasla u problematičnom kraju, samohrana teen majka koja se u tridesetim vratila u školu, postala predsjednica udruženja studenata Trinityja, nastavila borbu za studentska, radnička i prava žena, te ušla u irski Senat.

Najbolje priče u irskoj politici su one koje okružuju nezavisne kandidate. Lynn Ruane je sjajan pozitivan primjer, a za negativan se možemo spustiti u donji dom (Dáil Éireann). Tamo će nas dočekati porodica Healy-Rae. Otac Jackie je više od decenije predstavljao pokrajinu Kerry u parlamentu kao zastupnik (Teachta Dála, TD) a sinovi Michael i Danny su ga naslijedili. Naravno, sve trojica su nezavisni kandidati. Michael je pobijedio na reality showu telefonskim glasovima sa službenog telefona u parlamentu, insistirao na ukidanju broja 13 na automobilskim tablicama i zajedno s ocem i bratom opetovano tražio manje restrikcije za vožnju u pijanom stanju. Danny je pozvao na odustajanje od bavljenja globalnim zagrijavanjem, cijeneći da su vremenske prilike Božija stvar i kao takve izvan ljudskog domašaja. Optužio je i vile za uništavanje puteva u njegovom rodnom kraju.

Pisali smo već o nezavisnoj irskoj politici: sad znate nešto i o nezavisnim političarima.

Harun Šiljak, Prometej.ba