Prawo Jazdy (Izvor: wikimedia commons)

U epizodi Baška Sjever, baška Otok načeli smo temu zakona u Irskoj kroz nekoliko ozbiljnih primjera, ali smo na kraju teksta ostavili nešto prostora i za humoristične primjere. Priča se nastavlja i u ovoj epizodi nizom više ili manje humorističnih primjera iz prakse.

Rekosmo već: Republika ima dva službena jezika, irski i engleski. Oba su jezika u službenoj upotrebi, a ustavom je propisano da, ukoliko postoji razlika među verzijama legislative na irskom i engleskom jeziku, prvenstvo ima tekst na irskom jeziku. Jedan je to od pokušaja oživljavanja irskog jezika, ali je činjenično stanje i dalje nepovoljno: svi u zemlji vladaju engleskim jezikom, a mali je broj vještih govornika irskog jezika. Zato ne čude povremena pravna razilaženja, ali kao poseban slučaj vrijedi istaknuti onaj iz 2015. godine, kad je brak između muškarca i žene zamalo postao nelegalan.

Te je godine Irska referendumom odlučila da u ustav unese pravo istospolnih parova na brak. Predloženi tekst na irskom jeziku je u prijevodu glasio „Par građana, bili oni muškarci ili žene, ima pravo na sklapanje braka“. Verzija na engleskom jeziku je vjernije preslikala želju zakonodavaca, dok je ova irska mogla heteroseksualne brakove staviti s druge strane zakona. Na vrijeme uočeni propust je na vrijeme i ispravljen, a javnost je dobila materijal za zbijanje šala.


Ovo je 20. tekst u zapisima iz Irske Haruna Šiljka, Uzvratna posjeta Hubertu Butleru


Zakonodavni izvori su bili glavni pokretač razgovora na ulici tih dana u Irskoj: ne samo da su brakovi zamalo izbjegli bizarnu zabranu, nego su ecstasy, ketamin, crystal meth i psilocibinske gljive postale legalne. Šta se dogodilo? Sud je, nakon žalbe jednog građanina osuđenog zbog posjedovanja droge, odlučio da zakonska odredba koja dozvoljava nadležnom ministarstvu da na spisak zabranjenih supstanci dodaje nove stavke bez skupštinske rasprave, nije ustavna. Zakone može mijenjati samo skupština, rekli su na sudu i time poništili sve izmjene liste zabranjenih supstanci načinjene nakon 1977. godine. Odjednom je posjedovanje ovih „modernih“ droga postalo legalno. Odluka suda je obznanjena u utorak ujutro, i odmah je uslijedila reakcija: po hitnom su postupku u proceduru upućene izmjene zakona koje bi vratile zabranu, ovaj put glasanjem u parlamentu. Naravno, procedura nije mogla biti završena istog trenutka, i to je značilo zakonski procjep do četvrtka.

Nje to bio presedan (oprostite na pravnoj igri riječi). Još 1974. godine je marihuana na sedmicu dana prešla liniju ilegalnosti. U tadašnjem je zakonu stajala zabrana posjedovanja ženskih stabljika marihuane, te je tog dana advokat optuženog za posjedovanje istih zatražio od tužilaštva da dokaže da se u posjedu njegovog branjenika nisu zapravo našle muške stabljike. Tužilaštvo to nije moglo učiniti, i presuda je odjeknula poput bombe u zemlji: svaka naredna presuda po ovom pitanju bi bila ista bez promjene zakona i proširenja na sve stabljike marihuane. Izmjene zakona su stupile na snagu 7. marta.

Nekad je zakon odličan, ali se u provedbi naiđe na neočekivane probleme. To su u praksi vidjeli saobraćajci u Irskoj 2007. godine, loveći misterioznog vozača s velikim brojem kazni koje je bilo teško uručiti. Naime, vozač se pojavljivao u svim krajevima zemlje, davao drugačije adrese i jedina konstanta je bilo njegovo ime: Prawo Jazdy. Mislim da vam neće biti teško dešifrirati o čemu se ovdje radi - prawo jazdy na poljskom jeziku naprosto znači vozačka dozvola. Policajcima koji su revnosno umjesto imena i prezimena nesavjesnih vozača prepisivali ime dokumenta upućen je oštar dopis iz centrale, a javnost je... opet dobila materijal za šale.

Autor: Harun Šiljak, Prometej.ba