Da je Bakir Izetbegović zaista najbolji kandidat da ostane predsjednik SDA, a time tu stranku i odvede u rasulo potvrđeno je i danas na vanrednim lokalnim izborima. Osim Vogošće, gdje zbog glasačke baze nije bilo za očekivati bilo kakvu promjenu, ključnu izbornu utakmicu SDA je igrala u Bihaću.

Po već neuspjelom receptu Bakira Izetbegovića u slučaju Fikreta Prevljaka, SDA je u Bihaću kandidirala ratnog teškaša sa omanjom prikolicom presuda Hamdiju Abdića Tigra, čovjeka kojem priroda nije dala da bude rječit, pa je u dijalozima sa protivkandidatima htio šakama dočarati svoje umijeće. SDA je tamo poslala i svoje nekadašnje ministre poput Edina Ramića, zatim svog Željka Komšića, premijera Fadila Novalića, ali i pjevača Halida Bešlića, zajedno sa rukovodećom garniturom opštinskih, kantonalnih i inih odbora.



Uložilo se dosta, a Izetbegović se tom prilikom još jednom, nakon brava i ključeva, umornih vozača i još sijaset otrcanih metafora dosjetio da sada drugima vjetar ide u lice, dok Tigru puše odstraga. Izetbegović je dodao: „Vidjet ćete u nedjelju u Vogošći, Bihaću i Srebreniku šta će se desiti. Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca.”

SDA je izgubila i Bihać i Srebrenik. Tako su završili Izetbegovićevi vjetrovi.

A nakon opservacija o vjetru, Izetbegović je brzo objasnio i geopolitičke slagalice ogledajući čizmice.

„Mi ćemo se braniti, mogu nositi kaubojske čizmice, ali ne mogu ovdje prosipati kaubojske manire, neće nas na takav način savladat'.“

Kaubojske čizme nosi ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael J. Murphy, koji više neće, nakon upozorenja Bakira Izetbegovića, ovdje raditi šta hoće. Da je odavno propuh u glavi SDA funkcionera pisali smo u tekstu SDA stavila Ameriku na crnu listu.


S.B., Prometej.ba