Dragi/e čitatelji/ce i suradnici/e,

iza nas je najbolja godina do sada. 365 dana svakodnevnog vezivanja za Prometej urodilo je stotinama kvalitetnih tekstova političko-društvenog, kulturnog, obrazovnog sadržaja, kojima smo nastojali potvrđivati i argumentirati našu opredijeljenost te otvarati i problematizirati neke teme i koncepte koji se u različitim krugovima, uključujući i one bliske nama, smatraju neupitnom dogmom.

U novoj godini nastavljamo s uređivačkom politikom koja inzistira na odgovornosti i dostojanstvu. Ako ponegdje donesemo lošu (pr)ocjenu ličnosti ili događaja, znajte da nije iz loše namjere.

Donosimo ispod pregled 10 naših najčitanijih (ne nužno i najboljih) tekstova u protekloj godini. Najsrdačnije se zahvaljujemo svima koji su na različite načine izdvajali dio svoga života za ovo što radimo.

Pratite nas na facebooku, www.facebook.com/prometej.ba, ako smatrate da vrijedi preporučite drugima i pomozite da se ova priča nastavi.

*

1. Nakon smrti pjevačice Azre Kolaković/Donne Ares i intelektualca Slavka Goldsteina, mnogi su na našim prostorima prema njima iskazali najgore oblike govora mržnje i nepoštovanja. Prema Azri zato što nije sahranjena po vjerskom obredu, prema Slavku zato što je Židov i tobožnji neprijatelj Hrvata. O tome je Franjo Šarčević pisao početkom oktobra.

Posmrtni linč Donne Ares

(Franjo Šarčević, Prometej.ba, 5.10.2017.)

*

2. Sarajevo je daleko od ružne slike koja se o njemu zlonamjerno stvara u nekim dijelovima naše zemlje i regije, ali je i daleko od ružičaste, slobodarske i multietničke idile kojom se neki često diče. O problemima i provincijalizmu Sarajeva u listopadu je pisao profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz.

SARAJEVO - poraženi grad

(Enver Kazaz, Prometej.ba, 8.10.2017.)

*

3. Povjesničar sa Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Klasić, u intervjuu za Prometej koji je u listopadu vodio Darko Vujica, govorio je o nekim povijesnim i aktualno-političkim aspektima Hrvatske.

Intervju s Hrvojem Klasićem: Još uvijek nisam uspio shvatiti za što je Kolinda Grabar-Kitarović kompetentna

(Darko Vujica/Hrvoje Klasić, Prometej.ba, 21.10.2017.)

*

4. "Konačno je Izetbegovićev nacionalistički projekt u Stavu otkrio svoj stvarni cilj: razoriti multikulturnu i multietničku supstancu društva do te mjere da niti jednom Srbinu i Hrvatu na um ne padne da se miješa sa Bošnjacima", pisao je u februaru Enver Kazaz.

Erdoganluk i bakirovština - nacionalističko usavršavanje mržnje

(Enver Kazaz, Prometej.ba, 8.2.2017.)

*

5. O ljevici i desnici, hrvatskim mitovima i religiji u hrvatskom društvu u intervjuu s Darkom Vujicom govorio je proljetos filozof i publicist Boris Buden. "U Hrvatskoj danas više nije moguće razlikovati naciju od vjere, tu se vjera u ime identitetske politike odrekla boga", rekao je pored ostalog.

Intervju s Borisom Budenom: U Hrvatskoj bog postoji u onoj mjeri u kojoj je ustaša

(Darko Vujica/Boris Buden, 5.6.2017.)

*

6. Povodom početka izgradnje "Groblja mira" za sve hrvatske žrtve Drugog svjetskoga rata i poraća u Bosni i Hercegovini, teolog fra Ivan Šarčević pisao je u svibnju o ljudskoj, aktualno-političkoj, nacionalnoj, religijskoj, vjerskoj i drugim razinama tog projekta.

"Groblje šutnje" nad Mostarom

(Ivan Šarčević, Prometej.ba, 22.5.2017.)

*

7. "Dolazak na samopromociju predstavljati kao vlastitu žrtvu vrhunac je marijaantoanetskog odnosa prema stvarnosti", zaključak je Amera Tikveše u proljetošnjem tekstu o Sebiji Izetbegović.

Parada sestrinstva i kiča, i poznata seka u belom...

(Amer Tikveša, Prometej.ba, 8.5.2017.)

*

8. U našoj zemlji djeluju različite udruge i organizacije zadužene za promociju religijskog sljepila, pseudonaučnih teza i svih vrsta totalnog ludila koje se predstavlja kao božansko znanje. Neke od njih imaju podršku najviših razina vlasti, poput one koja je proljetos - izdvajamo iz širokog opusa - pisala kako jedenje neparnog broja hurmi stvara tzv. "spektralni plavi halogen", kako je fosfor bogat elektronima, a elektromagnetski talasi se stvaraju urokljivim očima. To je krajem maja kroz tekst parodirao Franjo Šarčević.

Hurme, elektronima bogati fosfor i druga čudesa pseudonauke

(Franjo Šarčević, Prometej.ba, 29.5.2017.)

*

9. U ljetošnjem razgovoru s Darkom Vujicom, mađarski marksistički filozof i javni intelektualac Gáspár Miklós Tamás govorio je o pitanjima i problemima Evrope, kapitalizma, ljevice i Balkana.

Intervju s Gáspárom Miklósom Tamásom: Jednostavno, mi ljevičari smo poraženi

(Darko Vujica/Gáspár Miklós Tamás, Prometej.ba, 15.8.2017.)

*

10. Povodom koncerta „potpore hrvatskim uznicima u Haagu“ koji se u lipnju održao u Mostaru, urednici i suradnici portala Prometej.ba hrvatske nacionalnosti oglasili su se tekstom u kojem negiraju pravo bilo koga da u njihovo ime, sakrivajući se iza tobože svih Hrvata, veliča ratne zločince. "Iako su organizatori licemjerno poručili da se radi o skupu ljubavi na kojem će se samo pjevati, jasno je iz namjere i namjene njegove organizacije da je ta „ljubav“ zarobljena u uske nacionalno-ideološke okvire iz kojih se ne vide životi drugih."

Ne u naše ime!

(Prometej.ba, 8.6.2017.)

*