1. Navijači nogometnog kluba Lazio iz Rima, otprije poznati po njegovanju fašističkih stavova i ikonografije, izazvali su novi skandal u Italiji tako što su ovih dana – u cilju da „uvrijede“ navijače gradskog rivala Rome – tribinu na kojoj inače borave navijači Rome oblijepili slikama Anne Frank (mlade nizozemske Židovke, autorice poznatog dnevnika, stradale u holokaustu), „odjevene“ u dres Rome. Reakcija Talijanskog nogometnog saveza doista je bila odlična: Odlučili su da se na utakmicama koje se igraju sredinom ovog tjedna održi minuta šutnje i da se uoči svake utakmice talijanskih liga ovog tjedna na stadionima čitaju odlomci iz Dnevnik Anne Frank. Pored toga, pokrenuta je policijska istraga, Lazijeve ekstreme i antisemite osudili su svi iz talijanske vlade, a nogometaši Lazija su na zagrijavanju pred sinoćnju utakmicu protiv Bologne nosili majice s likom Anne Frank.

Međutim, navijači Lazija ušli su na utakmicu nakon što je završena komemoracija posvećena Anni Frank i svim žrtvama holokausta, a nakon toga su salutirali s podignutom desnicom i uzvikivali fašističke parole.

Da to nije slučajan incident, pokazuju mnogi komentari na društvenim mrežama u znak podrške navijačima Lazija. Možemo ih pronaći po talijanskim ali i po hrvatskim, srpskim i bosanskohercegovačkim stranicama. Možemo se praviti naivni i reći kako to nije bitno, kako se ne treba obazirati na komentare na društvenim mrežama. Ali te komentare pišu nečije ruke, osmišljavaju neki živi ljudi. Fašizma ima, antisemitizma ima, rasizma ima svuda oko nas i što se tom zlu prije suprostavimo to bolje za nas.


2. S druge strane Jadrana imamo novi istup Vlade Košića, ustaškog biskupa iz Siska. On je na predstavljanju knjige 'Thompson – pjesmom za Hrvatsku', čiji je autor uspješni matematičar, akademik i ustaša Josip Pečarić, pored ostaloga (obrana pozdrava 'Za dom spremni', hvalospjevi Thompsonu i Pečariću koji su „primjer srčanosti u borbi sa zlom koje uništava istinu i našu domovinu“, itd.) rekao: „... treba reći da ustaštvo nije bio fašizam nego organizirano vojno djelovanje u obrani Hrvatske kao države, o čijoj su se naravi kao državi pozitivno izrazili i bl. Alojzije Stepinac i dr. Franjo Tuđman, ali te su postrojbe to činile svim „dopuštenim i nedopuštenim sredstvima“, što je bio dio njihove zakletve. Ta ilegalnost odnosno nedopuštena sredstva svakako nisu za nas kršćane prihvatljiva, kao ni zločini koje su počinili, a koje Crkva osuđuje, premda treba reći da je to bio odgovor na brojne četničke i partizanske zločine. Zašto je međutim došlo posljednjih godina do javnog političkog i policijskog progona pozdrava ZDS i onih koji ga upotrijebe – a u Domovinskom ratu i kroz 25 godina poslije rata se to nije događalo? Sjetimo se tužbi koje je protiv Joa Šimunića podigla udruga ‘Korak ispred’ iz Rijeke, na čijem je čelu Srbin Zoran Stevanović.“

Košiću naravno ovo nije prvi put, poznat je već godinama po širenju mržnje, trovanju javnog prostora, podršci i ljubljenju ruke ratnim zločincima, po djelovanju koje po definiciji fašizma predstavlja fašizam (samo što se još uvijek iz nekog razloga ne naziva tako, možda misli da još nije došlo vrijeme ili da je fašizam efikasniji ako se naziva drugim imenom), ali s rečenicom ustaštvo nije bio fašizam nego organizirano vojno djelovanje u obrani Hrvatske kao države bi trebalo da je prešao crvenu liniju čak i za one koji su do sada iz bilo kojeg razloga šutjeli i tolerirali njegovo zlo. Hoće li biti hrabrosti u vrhu hrvatske vlade da otvoreno i bez ijednog ali, po uzoru na svoje talijanske kolege, osude djelovanje biskupa Košića, hoće li reagirati Hrvatska biskupska konferencija i osuditi svoga istaknutog člana Košića? Sudeći po svemu do sada, hoće malo sutra.

Prometej.ba/F.Š.