U američkoj saveznoj državi Georgiji nad 47-godišnjom Kelly Gissendaner prekjučer je izvršena smrtna kazna usprkos mnogobrojnim pozivima da bude pomilovana, uključujući i papu Franju. O prijateljstvu između ove prve žene u 70 godina nad kojom je izvršena smrtna kazna u ovoj državi i njemačkoga teologa Jürgena Moltmanna pisali smo i ranije. (link)

Donosimo posljednje pismo koje je Moltmann uputio Kelly Gissendaner prije nego što je usmrćena smrtonosnom injekcijom.


Draga Kelly,

U ovim tužnim danima i teškim noćima moje srce i um su s tobom, a moje misli i molitve s tobom su čitavo vrijeme. Ne dopusti nikome da uzme tvoje dostojanstvo: ti si Božja ljubljena kći. Ne dopusti nikome da dira u slobodu tvoje duše: ti si Kristova ljubljena sestra. Oni koji uzimaju tvoj život, zaista ne znaju što čine. Oprosti im, njihova budućnost je tamna. Ti si ona koja je zaista slobodna.

U utorak, 29. rujna u sedam sati navečer upalit ću svijeću i moliti za tebe. Tada nisi sama, i tisuće zabrinute braće i sestara su s tobom. Nose te molitve i zahvale za tvoj život i za sve što si tijekom godina činila za djevojke u zatvoru: „majka Kelly“. Ti si divna osoba.

Drago mi je da te poznajem i nikada te neću zaboraviti.

S predanom ljubavlju

tvoj prijatelj i brat u Kristu

Jürgen