U tekstu Fašizacija javnog prostora kod Srba, Hrvata i Bošnjaka, objavljenom sinoć (27/28.10.) na našem portalu, Amer Tikveša između ostalog se osvrnuo i na činjenicu da je Povelja Narodne skupštine Republike u ponedjeljak (24.10.) dodijeljena i misiji Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi (OSCE), što je sporno imajući u vidu da je ista Povelja istovremeno dodijeljena i ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku (kao i posthumno Nikoli Koljeviću).

Kako piše Al Jazeera, misija OSCE-a u BiH odlučila je danas (28.10.) vratiti priznanje koje je dobila. Iz OSCE-a kažu kako nisu bili upoznati sa detaljima protokola i kome će još biti uručena priznanja.

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, na upit Al Jazeere za komentar odluke o vraćanju Povelje, odgovorio je:

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ima saradnju sa svim nivoima vlasti u BiH sa ciljem da pomognemo BiH da realizira zajedničke političke ciljeve, ispuni svoje obaveze prema OSCE-u i nastavi napredovati. Sa svim zakonodavnim tijelima u BiH, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske, imamo od 1996. godine dugogodišnju saradnju kroz provedbu različitih programskih aktivnosti koje imaju za cilj unaprjeđenje njihovog rada“, ističe se u dopisu ambasadora.

Dodaje se kako je priznanje dodijeljeno Misiji OSCE-a u BiH odraz te 20-godišnje saradnje Misije sa NSRS.

„No, odlikovanje ratnih zločinaca nije prihvatljivo i ratni zločinci ne bi trebalo da imaju bilo kakvu ulogu u javnom ili političkom životu u BiH. Nismo bili upoznati sa detaljima protokolarnog dijela i nismo znali kome će sve biti dodjeljena priznanja, te smo nagradu vratili“, ističe Moore.

„Kao prva međunarodna organizacija koja je u julu 1996. godine isključila takve osobe iz politike, ne možemo prihvatiti ovo priznanje.“

(Prometej.ba/Al Jazeera)