U nedjelju, 19. aprila, emitovat će se druga epizoda karantenskog projekta Kvadrat 2020 na temu „Pandemija kapitalizma: (ne)mogućnost radničke klase danas“.

Prema dostupnim podacima, samo za prvih mjesec dana pandemije, u Federaciji BiH 15 000 radnika ostalo je bez posla, a u susjednoj Hrvatskoj blizu 20 000 radnika. Potpisano je novo kreditno zaduženje sa MMF-om. Jednako kao što se i na globalnoj razini odlučilo javnim novcem potpomagati privatni sektor, što je praksa već poznata i od ranije, tako su i Vlade oba entiteta Bosne i Hercegovine beskompromisno stali uz spašavanje kapitalista. Glas „malih poduzetnika“ jedini je glas kojem javni prostor daje prostor da se čuje. Intelektualna i historijska klima od 60-tih godina naovamo, razvila je različite nove teorije subjektiviteta, po kojem se radnike diskreditiralo da igraju značajniju ulogu u historijskim procesima kao subjekt emancipacije. U međuvremenu, transformacija rada, nove krize i nove teorije, kao da pokazuju da se o radništvu, ipak, može govoriti?

Umjesto teza da nakon pandemije ništa više neće biti isto, Kvadrat 2020 problematizira kako – i da li se može – ta činjenica preobraziti u korist radničke klase.

Gosti su: Katarina Peović, profesorica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i članica Radničke Fronte Hrvatske, kandidatkinja na proteklim Predsjedničkim izborima u Republici Hrvatskoj; Jasmina Husanović, profesorica sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i sindikalna aktivistica, te Nermin Deljkić, sindikalni aktivist i vijećnik u OV Tešanj.

Razgovor će moderirati Jasmin Hasanović, viši asistent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Livestream počinje tačno u 20:00 putem FB stranice Kvadrat 2020.


Prometej.ba


Kvadrat 20: Vrijeme je za provjetravanje ustajalih krugova