U nedjelju, 26. aprila, bit će emitirana i treća epizoda karantenskog projekta Kvadrat 2020 na temu „Pandemija kulture: od robe do slobode u digitalnom“.

Pandemija je zatvorila kulturne ustanove, umjetnice i umjetnike zarobile u kuću dok u javnom prostoru suvereno performira banalizacija vanrednog stanja – od sveprisutnosti pandemije, korone, virusa, do teorija zavjere. Da li sve to može biti jedan sitni motiv, pomen, okidač ili prozor za uvođenje nekog novog događaja „iz vremena korone“ u kulturu – od nove serije (post)apokaliptičnih motiva, do gubitka granice između privatnog i javnog koje doprinosi ogoljevanju ličnosti i manjoj stezi kao lajtmotivu umjetničkih artefakata ili će sve prosto da ispari kao i neki drugi prijelomni istorijski događaji?

Saznanje da komuniciramo digitalno stvara pritisak za kratkoćom izričaja i sažimanja misli, izrečenog - priče su kratke, sva online čitanja su kratka, pa sada ubrzano i pojačano proizvodimo kratke forme u skladu sa pravilima same internet kulture - hiperteksta, manijakalnog skrolanja ili prosto samo share-anja. U pandemijskoj izolaciji, silovani količinom različitih informacija, mijenja se i njena konotacija, pa izolacija više ne znači samo svojevoljni otklon da bi se pisalo, radilo, fokusiralo nego predstavlja i izazov preusmjerenja na dominantno digitalne medije; iznalaženje novih načina kulturnog djelovanja.

Da li izolacija i pandemija popločavaju put do slobode, ili će stvaralaštvo u njemu i poslije njega – bez promjene društvenih okolnosti samo, kao i sve ranije – završiti u robno-novčanoj razmjeni kulturnih produkta govore Lana Bastašić, književnica iz Beograda, Lejla Kalamujić, književnica iz Sarajeva, Đorđe Krajišnik, književni kritičar iz Sarajeva, te Emina Adilović, komparativistica i diplomirana bibliotekarka, također iz Sarajeva.

Livestream počinje tačno u 20:00 putem FB stranice Kvadrat 2020.


Prometej.ba


Kvadrat 20: Vrijeme je za provjetravanje ustajalih krugova