Ambasada Republike Turske obradovala je svekoliko pučanstvo Bosne i Hercegovine svih nacija i generacija viješću da će turska državna televizija snimiti TV seriju „Alija“, o narodnom heroju Aliji Izetbegoviću, kojom će se glorificirati njegova veličanstvenost od 1944. do 2003. godine. Kako je puku rečeno, glumci za glavne likove, porodicu Izetbegović, već su izabrani u Turskoj. Omaškom redatelja, Sebija Izetbegović nije na spisku likova.

Snimanje bi trebalo početi uskoro i tematizirat će samo bitne dijelove iz života ovog heroja i to u 6 nastavaka. Međutim, kako naša redakcija neslužbeno saznaje, neki važni glumci neće moći prisustvovati snimanju tako da se očekuju izmjene glumačke ekipe.

Tako je planirano da koalicione partnere gospodina Izetbegovića iz 1991. godine igraju originalni likovi, ali Radovan Karadžić je nedostupan zbog dugogodišnjeg produženog boravka u Haškom sudu. Ulogu istaknutog stranačkog kolege gospodina Izetbegovića morat će također igrati neko drugi budući da se Fikret Abdić ispričao i odustao od svoje uloge zbog neodgodivih obaveza koje ima kao načelnik Velike Kladuše.

Producentska ekipa iz Turske najavila je i zapošljavanje 100,000 kaskadera iz Bosne i Hercegovine koji će glumiti otpuštene radnike propalih preduzeća pod upravom stranke gospodina Izetbegovića čime će biti tematiziran jako bitan dio njegovog života. Budući da su uloge preživljavanja bez plaće, doprinosa, liječenja i bez penzija zbog neuvezanog radnog staža jako teške i opasne, producenti očekuju prijave samo iznimnih profesionalaca sa iskustvom. Također, građanima BiH producenti su poručili da mogu upasti i u grupu od nekoliko milijuna statista koji će statirati u scenama procesa privatizacije držeći bezvrijedne certifikate u rukama. Ovi statisti imat će prilikom snimanja priliku oživjeti svoja sjećanja i ponovo gledati kako uže i šire okruženje oko gospodina Izetbegovića ponovno kupuje državna preduzeća i tuđe stanove dok statisti pokušavaju upisati certifikate za otkup vlastitih stanova. Za ulazak u ovu skupinu statista građani moraju priložiti originalne certifikate, što producenti ne smatraju posebnim problemom budući da velika većina građana ionako nikad nije imala prilike uložiti svoje certifikate koje im je pod vodstvom gospodina Alije država isplaćivala umjesto para.

Svim kaskaderima i statistima bit će isplaćena plaća u vrijednosti jedne zlatne kašike. Isplata će naravno biti u prvoklasnim certifikatima. Svoju ulogu u seriji trebali bi imati i „Alijini borci“, najcjenjenija kategorija društva koja je svojom krvlju gradila gospodinu Izetbegoviću državu da njome predsjedava. Za ove sporedne uloge bit će angažirani statisti koji odavno prosvjeduju ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

Na kraju press konferencije, ekipa iz Turske obavijestila je BH javnost da snimanje serije „Alija“ naravno nema nikakve veze sa predstojećim izborima u BiH sljedeće godine, bez obzira što polu-diktatorski režim njihove države bezuslovno podržava svog najvjernijeg vezira, jednog od sporednih likova iz serije „Alija“ koji će se u sljedećim sezonama uzdići do glavnog lika. Njegovo ime producenti još uvijek nisu željeli otkriti ostavljajući građanima da žive u neizvjesnosti do okončanja glumačke karijere ovog misterioznog lika čija imovina vrijedi samo 7000 maraka.

Autor: Dino Šakanović