„Profesor matematike iz Berana Veselin Rmuš, na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju, dokazao je da je moguće konstruisati kvadraturu kruga, jedan od tri čuvena problema koji su postavljeni u antičko doba (od 600. do 450. godine p.n.e.)”, pišu ovih dana mnogi mediji u Crnoj Gori, Srbiji i BiH, od Radiotelevizije Crne Gore koja ja lansirala vijest, preko Večernjih novosti i Nezavisnih novina do Radio Sarajeva - da navedemo samo relevantnije među njima.

"Profesor Rmuš je rad pod nazivom „Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla“ u cjelosti objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine, a tokom konferencije u Tokiju prvi put predstavio rješenje jednog od tri grčka problema - kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara”, nastavljaju dalje neupućeni sastavljači članaka.

Da stvar bude još tragikomičnija, piše se i sljedeće: “Tokom Međunarodne konferencije primijenjene matematike i fizike koja je održana od 10. do 12. januara na Univerzitetu Čuo u Tokiju na kojoj su 70 eminentnih matematičara i fizičara iz 21 države svijeta predstavili radove, profesor Rmuš je objasnio primjenjivost njegovih formula u građevini i arhitekturi.

“U svom dokazu, pošao je korak naprijed, te osim površine kvadrata i kruga, objasnio da je moguće konstruisati piramidu i kupu jednake zapremine, uzimajući za primjer Keopsovu piramidu (boldiranje i smijeh su urednički)”, navodi se u saopštenju.”

Da nastavnik matematike Veselin Rmuš ima barem osnovnu matematičku kulturu, znao bi da ne može ni pokušavati izvesti nešto za što je matematički dokazano da nije izvedivo. Ako se i ne traži njegovo poznavanje moderne algebre, minimum bi bio da mu je jasno što znači matematički dokaz. Da novinari imaju malo više znanja, ili barem malo više profesionalne etike koja bi im nalagala da se informiraju i provjere ono što ne znaju, umjesto da šire senzacionalističke besmislice, ne bi objavljivali to što objavljuju.

A evo nekoliko činjenica vezanih za ovaj slučaj, kako je to objasnio dr. Đorđe Baralić za in4s.net.

Tri klasična problema antike poznata kao kvadratura kruga, trisekcija ugla i udvostručavanje kocke podrazumijevaju u matematičkom smislu da se nađe opis KONAČNOG broja poteza konstrukcija koji koriste ISKLJUČIVO ŠESTAR I LENJIR. Nemogućnosti ovakvog niza konstrukcija je izveden korišćenjem apstraktne teorije algebarskih raširenja polja koji se izučava sa teorijom Galoa (Pierre Wantzel je dao prvi dokaz u 1837), i danas je dio standardnog univerzitetskog kursa algebre na svim univerzitetima svijeta u svakom kutku planete. Dakle, sa stanovišta matematičke nauke je priča o problemima završena prije 180 godina, ali praktičan značaj ovog problema i dalje privlači ljude i svjedoci smo da se svakih par godina pojavi „rješenje“.

Veoma mala pretraga pokazuje da je konferencija u Tokiju koja se u ovom saopštenju pominje, zapravo jednodnevna na kojoj se samo prezentacija rada plaća 485$ prema njihovom zvaničnom sajtu http://www.icapm.org/info.html. Takođe, indikator je ozbiljnog problema na svjetskom nivou da se za publikovanje radova u časopisima plaća (to nije slučaj za bilo koji relevantni matematički časopis u kojem se objavljuju naučni rezultati, a ne besmislice poput Rmušove, op. ur.), bez ozbiljnih recenzija i poštovanja elementarne naučne procedure u publikovanju naučnih rezultata.

Želite li kroz jednostavan jezik naučiti još više o ovoj temi, preporučujemo naš tekst Évariste Galois: revolucionarni matematičar kojeg nisu zbunile delfijske proročice.

Prometej.ba/F.Š.