Vjetar u Dublinu pogoduje kačenju zastava. Rijetko miruju, uvijek su razvijene na vjetru pod čas sivim, čas plavetnim nebom. Zato ih valjda i ima toliko, dovoljno za jednu epizodu Uzvratne posjete.

Državna zastava irske, zeleno-bijelo-narandžasta trobojka se može vidjeti na svakom koraku. Prvi put izvezena u Parizu revolucionarne 1848. godine, u svojim je bojama pomirila irske duhovne razlike: zelena na zastavi predstavlja irske nacionaliste, mahom katolike, narandžasta protestante, a bijela trajni mir među njima. Dominacija narandžaste se još može vidjeti na Sjeveru, kad Red narandžastih maršira u čast pobjede Williama Oranskog na rijeci Boyne 1690. godine. Zelena je pak boja Smaragdnog otoka, boja irske države, suvenira, sportskih dresova.

Plavi barjaci, kombinacija tamnoplave i nebeskoplave su česta pojava u Dublinu. Na prozorima, na automobilima, na ogradama, plave zastave predstavljaju podršku dublinskom timu u irskim sportovima (sjećate se, pisali smo o GAA). Kako je Dublin grad u koji se stanovništvo stoljećima doseljava iz ostalih irskih oblasti (counties), zastavice koje svjedoče o vjernosti drugim krajevima (npr. Galway, Mayo, Kerry) nisu rijetkost. Sve su zastavice jednostavne, u dvije boje (izuzetak je Carlow koji koristi tri, te Offaly koji ima čast da koristi državne boje, zelenu, bijelu i narandžastu).

U centru grada, na četiri ugla O'Connellovog mosta viore se četiri zastave. One predstavljaju četiri irske pokrajine, Munster, Leinster, Connacht i Ulster. Te se četiri zastave nađu na jednoj zajedničkoj kad reprezentacije Irske (kompletnog otoka) igraju svoje međunarodne mečeve (o tome smo također već pisali). Na zajedničkim sportskim zastavama se nađe i djetelina, tradicionalni simbol otoka.


Ovo je 19. tekst u zapisima iz Irske Haruna Šiljka, Uzvratna posjeta Hubertu Butleru


Za vrijeme britanskog carevanja Irskom, dva su simbola Irske našla svoj put do državnih zastava. Jedan je irska harfa, koja je i danas na državnom grbu Republike, te križ svetog Patricka. Na britanskoj zastavi još uvijek možete vidjeti ovaj drugi simbol: crveni dijagonalni križ preko škotskog (bijelog) križa svetog Andrije je irski križ. Zastavu s križem svetog Patricka možete vidjeti na nekim starim institucijama u Dublinu koje baštine kraljevsku tradiciju iz britanskog perioda: grbovi Kraljevske hirurške škole i Trinity Collegea su neki od primjera. Na Sjeveru, križ svetog Patricka se nekad koristi kao zastava Sjeverne Irske (u jednoj od prethodnih Uzvratnih posjeta smo rekli da Sjeverna Irska nema vlastitu zastavu, u zvaničnoj je upotrebi zastava Ujedinjenog Kraljevstva). Stigao je sv. Patrick i dalje – grb njujorške nadbiskupije također krasi ovaj crveni križ na bijeloj podlozi.

Grbovi u Irskoj, kad ih već spomenusmo, imaju dugu tradiciju i malo podataka o korijenima. Tako grb Trinity Collegea sadrži lava, harfu, Bibliju i zamak sa zastavama Engleske i Irske (pri čemu je zastava Irske zapravo križ sv. Patricka), ali ko je i kako sastavio grb, ne znamo. Na grbu Dublina se nalaze tri zamka. Zašto tri – ne znamo. Naravno da sa sigurnošću ne znamo ni otkud krvavocrvena ruka na zastavi Ulstera.

Navede li vas put na kakve demonstracije u Irskoj, i tu vas čeka šarenilo zastava. Uz međunarodno prepoznatljive simbole poput zastave duginih boja ili crveno-crne anarhističke zastave, vjerovatno ćete zapaziti i različite varijante zastave s Velikim Medvjedom. Ova se zastava, u svojoj originalnoj formi (zelena pozadina, srebrne zvijezde i zlatni plug ocrtan zvijezdama) i modernoj (s plavetnom pozadinom) koristila kao simbol radničkog i republikanskog pokreta. Uz nju, nacionalisti su nosili i zastave s izlazećim suncem i zastave sa zlatnom harfom na zelenoj podlozi i sloganom Éire go Brách (Erin Go Bragh), Irska zauvijek.

Naravno, tu su i nezaobilazne zastave Baskije, Palestine, Katalonije, Španske republike... Ali i o tome smo već pisali.

Autor: Harun Šiljak, Prometej.ba