Mnogi takozvani „umjereni“ Demokrati više bi voljeli da Donald Trump ostane na mjestu predsjednika SAD-a nego Bernie Sanders, ili neki drugi istinski ljevičar.

U tom smislu, oni su zrcalne slike republikanskog establishmenta, kao što su George W. Bush i Colin Powell, koji su javno izrazili podršku Hillary Clinton tijekom izbora 2016.

Tijekom ovotjedne burne debate u Demokratskoj stranci, bivši guverner Colorada John Hickenlooper upozorio je da ukoliko nastupe sa radikalnih pozicija Demokrate komotno mogu predati izbore Trumpu. Pritom se referirao na prijedloge Berniea Sandersa poput „Medicare for All“ ili „Green New Deal“ ili druge inicijative za promjene.

Uslijedila je strastvena rasprava koja je jasno razotkrila dva tabora u Demokratskoj stranci: „umjerene“ (predstavnike stranačkog establishmenta čije je glavno lice Joe Biden) i progresivne demokratske socijaliste (Berniea Sandersa, možda Elizabeth Warren, plus četiri mlade kongresmenke koje je Trump prekrstio u „Dem Squad“, čije je trenutno najpopularnije lice Alexandria Ocasio-Cortez.)

Svakako da je ova bitka najvažnija politička bitka koja se vodi u svijetu.

Može se učiniti da su umjerene Demokrate uvjerljiviji. Najzad, zar demokratski socijalisti nisu naprosto previše radikalni da bi pridobili većinu glasača? Nije li prava borba u takmičenju za neodlučne umjerene birače koji nikada neće podržati muslimanku poput Ilhan Omar koja drži kosu pokrivenom? I zar sam Trump nije računao na to kad je brutalno napao „ekipu“, obavezavši tako cijelu Demokratsku stranku da pokaže solidarnost sa četiri djevojke, uzdižući ih do statusa stranačkih simbola?

Za centriste iz Demokratske stranke važno je da se riješe Trumpa i vrate normalnu liberalno-demokratsku hegemoniju koju je njegov izbor poremetio.

Nažalost, ova strategija već je testirana: Hillary Clinton ju je slijedila, a velika većina medija mislila je da ona ne može izgubiti jer je Trump suviše upadljiv da bi bio izabran. Čak su je i dva bivša republikanska predsjednika Bush, otac i sin podržali, ali ona je izgubila a Trump pobijedio. Njegova je pobjeda potkopala establishment sa desna.

Nije li sada vrijeme da i ljevica uradi isto? Jer, kao i u slučaju sa Trumpom prije tri godine, imaju velike šanse da pobijede.

Naravno da ova perspektiva stvara paniku u cijelom establishmentu, čak dopuštajući Trumpov pseudo-alternativizam. Mainstream ekonomisti predviđaju ekonomski kolaps SAD-a u slučaju pobjede Sandersa i establishment politički analitičari strahuju od porasta totalitarnog državnog socijalizma. Istodobno, umjereni lijevi liberali sa simpatijama gledaju na ciljeve demokratskih socijalista ali upozoravaju da, nažalost, nemaju veze sa stvarnošću. Ipak, ima razloga za paniku: u SAD-u se rađa nešto novo.

Osvježavajuće je to da su ljevičari iz Demokratske stranke napustili ustajale vode političke korektnosti, kao što se vidjelo nedavno sa ekscesima „MeToo“. Dok se čvrsto drže antirasističkih i feminističkih pozicija, oni se usredotočuju na socijalna pitanja poput univerzalne zdravstvene zaštite, ekoloških prijetnji itd.

Daleko od toga da su ludi socijalisti koji žele pretvoriti SAD u novu Venecuelu, lijevo krilo Demokratske stranke naprosto je donijelo SAD-u dobru staru autentičnu europsku socijaldemokraciju.

Doista, ukoliko samo bacimo pogled na njihov program u potpunosti će nam biti jasno da oni ne predstavljaju veću prijetnju zapadnim slobodama od Willyja Brandta ili Olofa Palmea.

Ali ono što je još važnije je da oni nisu samo glas radikalizirane mlade generacije. Njihova javna pojava – četiri žene i bijeli starac – već pričaju drugu priču. Da, oni jasno pokazuju da je većina mlađe generacije u SAD-u umorna od establishmenta u svim njegovim verzijama. Isto tako su skeptični i prema mogućnostima kapitalizma koji znamo već se nosi sa problemima sa kojima se suočava, te da riječ socijalizam za njih više nije tabu.

Međutim, pravo čudo je koliko onih koji su udružili snage sa „bijelim starcem“ poput Sandersa reprezentiraju stariju generaciju običnih radnika, ljude koji su često glasali za Republikance ili čak za Trumpa.

Ovdje se radi o onome što su svi pobornici kulturalnih ratova i identitetske politike smatrali nemogućim - da anti-rasisti, feministi, ekolozi udruže snage sa „moralnom većinom“ koju predstavlja obična radnička klasa. Bernie Sanders, a ne ekstremna desnica, predstavlja istinski glas moralne većine, ukoliko ovaj naziv nosi ikakve pozitivne konotacije.

Tako da mogući uspon demokratskih socijalista neće osigurati Trumpovu ponovnu pobjedu. Hickenlooper i druge umjerene Demokrate su tokom debate Trumpu slali poruku koja je glasila: „možda i jesmo tvoji neprijatelji, ali svi podjednako želimo da Bernie Sanders izgubi. Tako da bez brige, ukoliko Bernie ili neko sličan njemu i bude kandidat Demokratske stranke, mi ga nećemo podržati, zapravo, potajno ćemo priželjkivati tvoju pobjedu.“

Slavoj Žižek, RT.com

Prijevod: Prometej.ba

Povezano:

Američki predsjednički izbori: Mogućnost zaokreta ulijevo?

Demokratska stranka nije koalicija već proturječje