Ekstremni svjedoci

Nedavno je Vrhovni sud u Rusiji donio odluku kojom su, jednim potezom zakonodavnog pera, Jehovini svjedoci proglašeni ni više ni manje nego ekstremnom skupinom! Pokušajmo to malo probaviti, dakle, kršćanska sekta koja broji 8 milijuna pripadnika poznatih po pacifizmu i po tome što odbijaju krvnu transfuziju, te povremenih pokušaja propovijedanja slobodnim stilom vrata-do-vrata onima koji nisu članovi njihove vjerske zajednice obično čineći to u najgori mogući trenutak za propovijed poprimajući više kontraproduktivni oblik gnjavljenja domaćina uz nezaobilazno ostavljanje posjetnice zvane „Kula stražara“, u Rusiji je proglašena ekipom koja – piše Reuters – uništava obitelj, jača mržnju i prijeti životima?! Možda im se ipak na lakši način moglo reći da znaju biti iritantni kad kucaju na vrata? Ponekad im je dovoljno reći da odjebu i više neće doći. Posve je jasno da ruski Jehovini svjedoci nisu zadovoljni ovom presudom pa će pokucati na vrata Europskog suda za ljudska prava.


Oprez! Sudbonosno za EU

Održan je prvi krug francuskih predsjedničkih izbora sudbonosnih za EU. Istinu govoreći, svi izbori koji su festivali demokracije od Brexita pa do francuskih predsjedničkih izbora koji su se događali/će se događati na prostoru zlatnog kluba EU (Zapadna Europa) su s ovim ili onim intenzitetom usudni za EU kakvu poznajemo. Brexit znamo kako je završio, a tu su bili – kao da je riječ da se nakon Brexita prolazi kroz neke stupnjeve natjecanja – sudbonosni ponovljeni predsjednički izbori u Austriji u kojima je pobjedu (ipak) ostvario progresivni Van Den Bellen nauštrb desničarskog Hofera iz Slobodarske stranke poznate po anti-migrantskim stavovima i podržavanju Brexita, te sudbonosni nizozemski parlamentarni izbori koji su otpuhali tzv. nizozemskog Trumpa Geerta Wildersa.

Epitet sudbonosno za EU uz sva pripadajuća svjetla reflektora uperen je u one koji misle da bi svjetla reflektora trebala stalno biti uperena u njih – Francuze. Oni se moraju odlučiti koga će odabrati 7. svibnja o.g. na svojim biralištima: anti-EU nastrojenu Marine Le Pen ili centrističkog bankara Emanuela Macrona kojeg bi sve pro-EU kancelarke samo poželjeti mogle. Prvi krug su Francuzi proglasili tipično za njihovu revolucionarnu krv – nemirima u Parizu koje su potencirali prosvjednici kojima se ni mlaki Macron ni populistička Le Penovka ne dopadaju. EU bi prema nekim anketama trebala odahnuti jer se u drugom krugu predviđa velika pobjeda od 60-ak posto na strani Macrona, ali znate i sami da ankete ponekad znaju biti majke svih zajeba.


Kerum s krunicom

Svi znamo da je cijeli svijet pozornica, ali to ne znači da svi možemo biti kazališni kritičari. Nakon scena ispred, ali i u zgradi HNK Splita prilikom premijere polarizirajuće predstave Olivera Frljića Naše nasilje i vaše nasilje moglo bi se postaviti pitanje - Je li kazališna kritika zamrla pogotovo kad se manifestira u obliku Željka Keruma s gigantskom krunicom oko vrata? Prije je vjerojatno da su prosvjednici protiv održavanja predstave stavili jedan veliki uskličnik na poantu Frljićeve predstave. Nakon maštovitih natpisa, zviždanja i fućkanja, lažne dojave o podmetnutnoj bombi u HNK-u, ansambla interventne policije, razbijanja najavnog izloga na pročelju same zgrade i optužnih prijedloga protiv 18 osoba podnijetih od strane policije - možemo ipak vidjeti luč u tami: neki od prosvjednika prvi su put mogli vidjeti gdje se splitski HNK nalazi, a sretniji od njih i unutrašnjost kazališta.


Drugi razvod HDZ-a i Mosta ili kako sado-mazohizam u političkim suradnjama nije produktivan

Ne gube se u Hrvatskoj živci zbog nekih tamo predstava koje provociraju, gube se i zbog ministara koji razbijaju slogu Vlade! Na zadnjoj sjednici Vlade u obliku u kakvom je funkcionirala ovih nekoliko mjeseci nakon posljednjih hrvatskih (nimalo sudbonosnih za EU) parlamentarnih izbora, hrvatski je premijer Andrej Plenković hladno i bez ikakvih emocija razriješio troje nestašnih ministara. Trojka je bila iz Mostove ministarske kvote, a nisu htjeli dati potporu ministru financija Zdravku Mariću za kojeg je oporba uputila prijedlog za smjenjivanje u Saboru. Nakon smjenjivanja ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, ministra pravosuđa Anta Šprlje te ministra zaštite okoliša i energije Slavena Dobrovića, s određenim su vremenskim odmakom krenule i smjene drugih Mostovaca u Vladi.

Predsjednik Hrvatskog sabora i prvi čovjek Mosta Božo Petrov odlučno je ustanovio da Most nije više član ove Vlade taman kad je shvatio da HDZ-ovci žurno skupljaju potpise za njegovu smjenu s čela Sabora, a ako to još nije shvatio – neka mu netko to kaže jer nema smisla da čovjek živi u blaženom neznanju. Podsjetimo se, ovo je već drugi razvod HDZ-a i Mosta, te ujedno i pravi pokazatelj kako na duže staze sado-mazohizam u političkim suradnjama nije produktivan. Ne može se pobjeći od toga da uzbudljivi dani očekuju Hrvatsku. Vlada možda padne, a možda bude mlitava kao i neke političke stranke kojima se ne da na izbore jer što je previše je previše! Treći parlamentarni u dvije godine, pa to si i neke od Hrvatske naprednije demokracije ne mogu priuštiti!


Makedonija povremeno poprima oblik vulkana koji se planira probuditi

I u Makedoniji imaju političku krizu. Tamo je praćenje makedonskog Sabora - Sobranja postalo toliko popularna zanimacija da je zamijenilo sva omiljena sredstva za izbjegavanja politike poput ženskih cipela, maratonskog gledanja epizoda serije „Seks i grad“, piva i nogometa. Više od sto ljudi je ozlijeđeno zbog jako loše izrežirane predstave oko odabira bivšeg zapovjednika Oslobodilačke nacionalne armije Talata Džaferija od strane SDSM-a i albanskih stranaka za predsjednika makedonskog parlamenta koja se nije svidjela pristašama pokreta „Za zajedničku Makedoniju“, a to je rezultiralo tako što je tamošnji ministar unutarnjih poslova podnio zahtjev za ostavku. Već neko vrijeme Makedonija povremeno poprima oblik vulkana koji se planira probuditi dok se svi nadaju da valjda neće eruptirati.


Sto dana Donalda!

U subotu je 45. predsjednik SAD-a Donald Trump proslavio svojih prvih sto dana kao predsjednik i još uvijek smo živi jer smo to mogli napisati! Možda bismo se za to trebali zahvaliti Škotima koji su izmislili golf. Predsjednik globalne sile nije nas odveo u III. svjetski rat zbog toga što mu je netko nešto krivo tvitnuo na Twitteru (još), nije počeo graditi masivni zid između SAD-a i Meksika, nije se riješio ObamaCarea, ali je stigao potpisati masu dokumenata s kojima dobro šiša prethodne predsjednike od Clintona do Obame. Međutim, u popularnosti je prema portalu CBSnews daleko iza, u prvih je 100 dana uvjerljivo na prvom mjestu po niskom postotku popularnosti koji iznosi 39 posto, ilustracije radi, iza njega je Clinton koji je u svojih prvih 100 dana imao 55 posto.

(Ivan Dermiček, Prometej.ba)