Ne znam da li i vi koji živite u Sarajevu, ali ovih dana primećujem jednu stvar širom Sarajeva. Ionako mali broj zelenih površina je zarastao u visokoj, nepokošenoj travi. Prvo sam pomislio da je to stvar samo u opštini Novi Grad, u kojoj živim posljednjih nekoliko godina, ali nije tako. Isto je i sa opštinom Novo Sarajevo, u kojoj se nalazi moje radno mjesto, pa sam na putu do posla svjedok nepokošenoj travi uz trolejbuske stanice duž ulica Safeta Hadžića, Zvornička, Grbavička i Zagrebačka. Ovo sam neki dan primijetio i u opštini važnijoj od desetak drugih - na teritoriji opštine Centar - dok sam išao ka Clubu AG na koncert benda Kanda, Kodža i Nebojša (KKN). To je nama “naša” Trojka dala.

Isto je prije nekoliko dana zapazio i urednik portala Izvan Svake Kontrole (ISK) i kolega muzičar, Arnel Šarić Sharan. Svoju opservaciju je zabilježio video klipom koji možete pogledati na TikToku i/ili na Facebooku.

Na sarkastičan način, Sharan je, snimajući u naselju Grbavica - rekao bih, travu visoku i preko jedan metar - prozvao KJKP Rad Sarajevo i Općinu Novo Sarajevo za njihov nerad.

Prvi tip komentara na ovaj video su oni koji su potvrdili ono što je Sharan snimio i komentarisao, a što i sam primjećujem danima. Drugi tip komentara su bili oni na tragu toga kako građani (gojazna omladina, reći će jedan) treba da zasuču rukave, poduzmu direktnu akciju i urede oko svojih zgrada. Treći tip je odgovor prozvanog KJKP Rad Sarajevo. U stilu “mi nismo nadležni” ovo javno preduzeće Sharanu je odgovorilo da je “potrebno (je) provjeriti određene stvari prije nego li pozovete nekoga na odgovornost”, da “održavanje parkova, igrališta i zelenih površina generalno sa izuzetkom Općine Ilijaš, nije u nadležnosti KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo, već drugih preduzeća sa kojima Općina Novo Sarajevo ima potpisan Ugovor za održavanje” i da - slušajte sad ovo - “sve javne površine nisu uvrštene u održavanje tako da ne mogu biti predmetom održavanja osim u vanrednim okolnostima”.

Kada je Sharan na ovo odgovorio, iz KJKP Rad su ponovili da su opet prozvani te da su dali potrebne informacije i uputili ga na pravu adresu na koju će treba obratiti i dobiti odgovore ko je (ne)nadležan. Što me podsjeti na Caneta iz Partibrejkersa kada je na otvaranju koncerta u Valjevu rekao: “Dobro veče, Kraljevo.” Publika je počela da viče „Valjevo, Valjevo", a Cane je na to odgovorio: “Kraljevo, Valjevo, isti kurac."

Sharan je zatim snimio još jedan kratki video, u kojem se izvinio za svoje “neznanje” pa prozvao KJKP Rad umjesto KJKP Park. Na kraju tog video klipa je adresirao bitne stvari koje su se pojavile u odgovorima.

Prva je ta da bi on, kao “obični” građanin jedne (sarajevske) opštine trebao znati nadležnosti svih javnih preduzeća, ustanova i institucija u ovom gradu, entitetu i državi. Kao što je i sam rekao: Ja ne znam ko očekuje da bih ja trebao da znam, ili bilo ko ko plaća porez, ili bilo ko ko ne plaća porez, ko ovdje kosi, ko ovdje vodu nosi?

Zaista, upravu je. Prosječan, “obični” građanin ne treba da zna šta je čija nadležnost, niti da doživljava da se jedno javno preduzeće raspravlja s njim u online prostoru stavom “mi nismo nadležni” i upućuje ga na drugo (nadležno) javno preduzeće. Bilo da uredno plaća ili ne svoj porez, javna preduzeća su dužna da obavljaju svoj rad, posao i zadatke bez da građani moraju znati njihove nadležnosti. Mislite da prosječan građanin_građanka Berlina, Ciriha - primijetiće odlično Sharan - zna koje je to javno (ili privatno, nebitno) preduzeće nadležno za košenje trave i uređenje zelenih površina u određenom dijelu grada? Vjerujem da ne zna. I to nije nikakav problem. Vjerujem da to ne zna ni velika većina građanki i građana Sarajeva, a mislim da bi jednostavan eksperiment u obliku ankete po gradu potvrdio moje mišljenje. Poenta je da je pokošeno. Javne institucije moraju obavljati posao za koji su plaćeni iz budžeta.

Druga stvar se tiče direktne akcije građanki_građana i toga kako bi oni trebali uzeti stvari u svoje ruke, i pokositi oko svoje zgrade. Prvenstveno, vjerujem da oni koji su to napisali, ni sami u to ne vjeruju, niti da su ikada nešto slično uradili. Drugo, mi već plaćamo (ne)nadležna javna preduzeća da upravo to rade! Da uređuju, kose i održavaju javne (zelene) površine. Treće, kada bismo mi to mogli kositi oko svojih zgrada i po parkovima koji čak i ne spadaju u bliže okruženje zgrade? Da se probudim ujutro, javim svojim nadređenima na poslu: Dobro jutro, odbijte mi danas dnevnicu, neću se pojaviti na poslu, moram kositi nepokošene površine širom opštine. Ako pokosim, hoće li mi KJKP Rad (pardon KJKP Park) platiti što sam radio njihov posao taj dan? Hoće li mi oni - ili možda opština, pored dnevnice - dostaviti i opremu za kosidbu: masku, rukavice, zaštitno odijelo, kosilicu.

Pored toga što ne mogu, građanke i građani ne trebaju da budu politički mobilizirani sve vrijeme, kako je to primijetio Slavoj Žižek na 6. Subversive festivalu u maju 2013. godine. Građankama i građanima treba anonimna vlast koja na relativno efikasan, nekoruptivan način radi svoj posao.

No, kao i po pitanju zagađenja, izgleda da po ovom pitanju naša opštinska i kantonalna politika, kojoj god opciji pripadala - osim naknadnog slikanja i objavljivanja na društvenim mrežama - ne radi ništa. Neorganizovana, primitivna i često bahata politika, bila ona opozicione SDA ili pak vladajuće Trojke, ne da nije dorasla ozbiljnim (državnim, regionalnim, internacionalnim svjetskim) izazovima, već ni onim lokalnim. April (pa i maj) u Sarajevu je klasični urbani horor.


Minel Abaz, Prometej.ba