artranked.com

Video / Sramotno: Mostarom se orilo “Za dom spremni“, vrištao je u subotu navečer naslov na jednom od najpraćenijih sarajevskih portala. Skandalozan video iz Mostara: Umjesto aplauza, odjekuju ustaške parole, vidimo naslov na jednom drugom portalu. Probate li danas otvoriti te članke pojavit će vam se Greška 404, što znači da su članci izbrisani. Dodatnog objašnjenja nema, kao ni izvinjenja. Izvinjenje koje je to tek napola dao je jedan od najaktivnijih i uvijek budnih kroatofoba Emir Suljagić – bolje da ne znamo šta je sve pisao dok nije izbrisao svoje tvitove, no lako je zamisliti.

Objašnjenje i izvinjenje dao je SDP BiH, od koga je cijela priča i počela. Naime, netko je pokliče ''Za dom spremni!'' koji su prije 7 godina uzvikivani na Maksimiru montirao na pljeskanje s balkona kojima Mostarci svaku večer pozdravljaju medicinare, a SDP je – bez provjeravanja autentičnosti snimka – požurio da ga podijeli, da pozove Tužilaštvo na reakciju, a vinovnike tog nemilog događaja na procesuiranje i zatvaranje i tako dalje. Nedugo potom, video je izbrisan, a iz SDP-a izražavaju žaljenje „zbog ranije podijeljenog videa koji nam je dostavljen kao večerašnje dešavanje u Mostaru. U želji da pravovremeno osudimo pojavu, koja se u ovom društvu ipak dešava, objavili smo montirani video neodgovornih pojedinaca. Žalosno je da se u ovom trenutku pojedinci bave ovakvim gnusnim montažama. SDP izražava žaljenje zbog ovog ekscesa“.

Kad je u ljeto 2019. netko u Gornjem Vakufu-Uskoplju išarao automobil Adisa Pokvića gnusnim porukama mržnje prema Bošnjacima uz upotrebu ustaške ikonografije, o čemu je Pokvić kao žrtva potresno svjedočio pred kamerama, u tekstu „Šarači mržnje“ – koji je napisan prije nego je otkriveno da je auto Adisa Pokvića išarao Adis Pokvić, a da je nastup pred kamerama bio majstorska gluma, dakle dok je javnost još oštrila mržnju prema njegovim hrvatskim susjedima – napisao sam:

„Teško se oteti dojmu da je mnogim pojedincima na pozicijama moći te mnogim medijima na našim prostorima itekako drago zbog ovakvih nemilih incidenata. Svjesni su, također, da njihovo učešće u raspirivanju mržnje kroz generalizacije i učitavanja vjerovatno nikada neće biti kazneno gonjeno. Sve ih, ipak, bilježimo, da u budućnosti imamo bolji uvid u historiju novinarskog beščašća.“

Jedan savjet ljudima koji ovakvim montažama žele širiti nacionalnu mržnju: Moguće je, ali nije lako montirati video da izgleda uvjerljivo. Držite se sprejeva i pisanja parola, tu je zbilja teško otkriti pravog autora. (Uputstva za upotrebu spreja: kako uspaliti uspaljene i pregaziti naivne k'o plitak potok)

A savjet pojedincima s lijevog centra: Tko god vam je prodao ideju da na prostorima gdje u značajnijem broju žive Hrvati, ljudi povazdan leže potrbuške i smišljaju kako da unište Bosnu i Hercegovinu i druge narode, tražite ga da vam vrati pare. Roba se uščula i postala je veoma toksična.

Prometej.ba/F.Š.