„Prošli je tjedan Jerusalem Post na ovim stranicama objavio mišljenje koje nažalost nije prošlo dovoljnu provjeru. Iskreno žalimo zbog ove pogreške“, objavilo je uredništvo Jerusalem Posta na stranicama tog lista.

„Članak, koji je napisao jedan Australac pod imenom David Goldman, bio je naslovljen sa: “Ovo sramno ismijavanje holokausta mora prestati odmah.” U njemu je Goldman ismijao i omalovažio hrvatskog stručnjaka za holokaust dr. Ivu Goldsteina. Dr. Goldstein dobio je pravo da mu odgovori, što je objavljeno na jučerašnjim stranicama Jerusalem Posta pod naslovom „Kolaž laži“.

Objavljivanje izvornog teksta proizašlo je iz politike Jerusalem Posta da svojim čitateljima ponudi široki raspon mišljenja iz širokog izbora autora. Na tu uređivačku politiku smo ponosni, iako je autori ponekad nažalost zloupotrebljavaju.

Najvažnija lekcija koju iz ovog incidenta možemo naučiti jest potreba da se izbjegne nehotično pomaganje bitke oko istine holokausta. Kako je preostalo sve manje i manje preživjelih i svjedoka iz prve ruke da ispričaju svoja iskustva najveće grozote čovječanstva, priče su postale borba narativa, iskorištavane u različite svrhe.

Goldmanovo mišljenje referiralo se na ulogu Hrvata i Srba. Osjetljivost u istoj mjeri postoji oko gotovo svake zemlje u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su u Drugom svjetskom ratu pokorili nacisti. To se posebno može vidjeti u Poljskoj koja je nedavno usvojila zakone koji okrivljavanje Poljaka za zločine počinjene u toj zemlji za vrijeme holokausta smatraju kriminalnim djelom te zaustavljaju povratak židovske imovine koju je poslije Drugog svjetskog rata bespravno oduzela poljska komunistička vlast.

Istina je da su koncentracijske logore i logore smrti vodili nacisti, ali u mnogim zemljama su oni našli dobrovoljne suradnike među lokalnim stanovništvom koji su bili više nego sretni da mogu pomoći u iskorjenjivanju Židova. To je dovelo do dva uznemirujuća trenda koji utječu na povijesnu istinu o holokaustu. S jedne strane, u zemljama u kojima su vladali nacisti postoji trend da se one prikažu prije svega kao žrtve. To je slučaj, na primjer, u Poljskoj koja se radije usredotočava na žrtvu te zemlje, nasuprot genocidu nad milijunima Židova koji su tamo živjeli.

S druge strane, postoji univerzalizam u nastojanju da se holokaust podcijeni i da se događaji iz 1940-ih sve manje tiču onoga što se dogodilo sa šest milijuna ubijenih Židova, a sve više jedne moderne lekcije iz antirasizma.

Borba protiv rasizma i mržnje svake vrste je, naravno, od ogromne važnosti. Ali to se ne bi trebalo raditi pod cijenu revizije povijesti holokausta. Holokaust – ili šoa, kako zove na hebrejskom – bio je sistematski pokušaj da se iz svijeta izbriše baš svaki Židov i svi ostaci židovske religije i kulture.

Milijuni ljudi poginuli su od ruku nacista i njihovih suradnika u Drugom svjetskom ratu, ali za razliku od Židova i Roma oni nisu bili žrtve svjesne i promišljene politike genocida. Poljaci, Srbi, Hrvati, Rusi, Ukrajinci, Nizozemci i žrtve drugih nacionalnosti nisu ubijani od strane nacista kako bi se brutalno iskorijenilo samo postojanje njihovih naroda.

Suvremeni pokušaji da se svi uključe u žrtve nose ozbiljnu opasnost da se odvrati pozornost od jednog naroda koji je bio primarna meta nacističkog genocida – Židova. Točno je da cijeli svijet od holokausta treba naučiti lekciju. Fraza „Da se ne zaboravi“ ne smije biti isprazan slogan. Ali ona ne bi trebala postati sredstvo u borbi narativa i u revizije historije.

Kada se nitko ne okrivljuje za holokaust, krivnja neizbježno pada na žrtve same, Židove.

Zarad budućih generacija, kao i u spomen na šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu, ne smijemo dopustiti da se povijest prerađuje kako bi se uklopila u nacionalističke interese. To je bio problem s onim što je Goldman pokušao učiniti.

Ne možemo dopustiti da se činjenice i istina o holokaustu otimaju za uske političke potrebe“, stoji u komentaru Jerusalem Posta.

Podsjetimo, Jerusalem Post je prošli tjedan u pismima čitatelja objavio tekst izvjesnog Davida Goldmana, koji je oduševio povijesne revizioniste, negatore holokausta u NDH i logora Jasenovac, koji su oduševljeno slavili to što su židovski pojedinac i izraelski list napali Goldsteina. Članak je brzo zatim izbrisan s internetskih stranica J. Posta, a objavljena je reakcija Ive Goldsteina te gornja isprika uredništva lista. No, Hrvatski tjednik već je bio otišao u štampu...

Prometej.ba