Nastavljajući održavati prepoznatljivu razinu tekstova, s uređivačkom politikom koja inzistira na ozbiljnosti, dostojanstvu i poštovanju čitatelja, onkraj svakog senzacionalizma i populističkog dodvoravanja najširim narodnim masama, bez ikakvog pokušaja da se okoristi bilo tuđom patnjom, bilo tuđom gluposti, što je sve način funkcioniranja većine drugih medija, u 2023. godini pored književnih, filozofskih, povijesnih, ekoloških, znanstvenih i drugih tema, bavili smo se mnogim aktualnim društvenim temama iz “prometejskog” kuta gledanja. Uz nadu da će Prometej imati od čega plivati uz vodu i ove godine, predstavljamo deset najčitanijih tekstova objavljenih na Prometeju u 2023. godini. Kao i obično, najviše pažnje privukle su političke teme.


1. Kraj osmog mjeseca u Sarajevu je obilježilo postavljanje spomenika srednjovjekovnom kralju Tvrtku, izazvavši brojne kontroverze i pruživši materijal za satiru na račun sarajevske gradonačelnice. O tom događaju i ljudima koji su na različite načine stajali iza njega pisala je 29. 8. Kristina Ljevak Bajramović u tekstu Noćna straža Rulofa rođ. Londrc.


2. Polovinom devetog mjeseca na Vlašiću se održao jedan pompezni bošnjački vjersko-politički skup. Glavna zvijezda skupa bio je Željko Komšić. „'Kome ba mi da se prilagođavamo', pitao se Cerić također, dok je komandovao nuklearnim jedinicama kojih BiH ima napretek. Tim jedinicama sada komanduje Željko Komšić, te je glupo da svijet ne čuje naše zahtjeve, ako želi mir i sigurnost planete“, pisao je 16. 9. Suad Beganović u tekstu Zapad noćas neće spavati, opasna alijansa spremila je malog topa.


3. „Dok čekaju novu bolest iz zraka zbog TE, iz vode zbog uništavanja i odlaganja otpada po Mehoriću, građanima Kaknja ostaje da šute kao i dosad dok po portalima čitaju u kakvom privrednom čudu žive“, pisao je 2. 6. Suad Beganović u tekstu Žalosni Kakanj.


4. Kraj četvrtog mjeseca obilježilo je formiranje Vlade Federacije BiH bez učešća saveza SDA-DF. Važan je to događaj, nakon kojeg je krenula i demontaža njima pripadajućeg mafijaško-obavještajnog sektora. Kratku kronologiju sloma jednog političkog projekta, od lansiranja teza o „većini i manjini“, preko obećanja političke eliminacije „manjine“, do sukoba sa Zapadom, potpune klerikalizacije i gubitka svakog kontakta sa zdravim razumom, dao je 29. 4. Franjo Šarčević u tekstu Krah jedne politike opasnih namjera.


5. U Sarajevu je ljetos izgrađena šetnica koja je privukla veliku pažnju i mnoge oprečne reakcije. Svoj pogled na taj projekat dao je 14. 8. Faris Čengić u tekstu Sarajevski ćilim - “kontroverzna” šetnica u centru grada.


6. „Komšićeva sintetička politika je utopila subkulturološke razlike u bošnjačkom društvu i sve je podvučeno pod jednu nacionalnu istinu. Zato danas na istom frontu imate cugere iz obližnje birtije koji se kunu u Tita i Jugoslaviju i fanove Mladih muslimana, što je jedinstven uspjeh komšićevske uravnilovke mišljenja“, pisao je 7. 7. Faris Šehović u tekstu Kad se sastanu „Tito“ i Mladi muslimani.


7. Faris Šehović, mladi društveni aktivist i političar iz Sarajeva, izazvao je lavinu reakcija i mjesecima doživljavao brojne neugodnosti nakon što je u stavu iznijetom na društvenim mrežama „izjednačio“ Darija Kordića i Sakiba Mahmuljina, tj. nazvao obojicu osuđenim ratnim zločincima koji su komandovali radikalnim grupama po Srednjoj Bosni, što je prosta činjenica. U obranu njegovih stavova i univerzalnih moralnih načela i univerzalnih kriterija djelovanja stao je 13. 6. Franjo Šarčević u tekstu Kordić, Mahmuljin i plemenski moral.


8. „Zašto visoka jela na šumskom proplanku ima spaljen vrh? Naivčine će pomisliti da ju je udario grom, no Nenad Filipović zna istinu: grupa zavjerenika noću je tajno dovezla na proplanak vatrogasno vozilo, a T. Haverić je s ljestava brenerom spržio stablo!“, pisao je 9. 7. Tarik Haverić u tekstu Povratak mladog čovjeka s dijagnozom.


9. Rat između Izraela i Hamasa koji se vodi u Izraelu i Palestini od desetog mjeseca, a u kojem u najvećem i ogromnom broju stradavaju palestinski civili u Gazi izloženi nemilosrdnim bombardiranjima izraelske vojske, donio je novi val stare i tradicionalne vjerski motivirane mržnje prema Židovima. O jednom od takvih mrzitelja i promašaja, Rešidu Hafizoviću, pisao je 6. 11. Franjo Šarčević u tekstu Opet on ono svoje.


10. Sedamnaestog dana osmog mjeseca 2023. godine umro je veliki pjesnik Marko Vešović, jedan od naših najvećih. Prometejev stalni suradnik, pisac Almin Kaplan, posvetio je 22. 8. Vešoviću tekst Dva dana i još jedan.