Dragi čitatelji i suradnici,

protekla je još jedna godina u kojoj smo se svakodnevno borili za naše ideale i vrijednosti. Po kvalitetu i utjecaju tekstova naša najbolja godina do sada. Ogroman broj vaših pozitivnih komentara i poruka obavezuje nas da tako nastavimo i u novoj godini, bez odstupanja i povlačenja, bez obzira što naše i globalno društvo iz godine u godinu postaje sve suprotnije od onoga što mi zastupamo i u što vjerujemo, bez obzira što prevagu odnose snage koje naša društva vraćaju u neka druga vremena i stoljeća za koja smo se nadali da su prevaziđena.

S druge strane, također nastavljamo s uređivačkom politikom koja inzistira na ozbiljnosti i dostojanstvu: iako smo svjesni da sadržaji iz grupe SPCK (sport, pornografija, crna kronika) se u prosjeku najviše prate i donose klikove i čitanost, Prometej.ba će nastaviti da ne nudi takve sadržaje.

Donosimo ispod pregled 10 najčitanijih tekstova na našem portalu u protekloj godini. Najsrdačnije se zahvaljujemo svima koji su na različite načine izdvajali dio svoga života za ovo što radimo.

*

1. Iako je objavljen 9.11.2015. i u toj godini je bio među najčitanijim tekstovima, intervju fra Drage Bojića za Dnevni list – koji je ustupljen našem portalu, u 2016. godini zaradio je najveći broj klikova.

Drago Bojić: Živimo u vremenu humanih ateista i nehumanih i bezbožnih vjernika

(Andrijana Copf, Dnevni list/Prometej.ba, 9.11.2015.)

*

2. Kad je ljetos Ivica Raguž, dekan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, u jednom svom tekstu tvrdio da žene jesu i trebaju biti podređene muškarcima i slične stvari koje je pravdao svojim tumačenjem Biblije, preko Prometeja mu se otvorenim pismom obratila Lana Bobić, studentica Teološkog fakulteta “Matija Vlačić Ilirik” i vanjska suradnica u Autonomnoj ženskoj kući Zagreb. Tekst je prenijela većina vodećih portala u Hrvatskoj.

Otvoreno pismo dr. Ivici Ragužu

(Lana Bobić, Prometej.ba, 15.8.2016.)

*

3. Jesenas se raspravljalo o odluci predstavnika stožerne bošnjačke stranke da se jedna škola u Sarajevu nazove po ustaškom i nacističkom apologetu Mustafi Busuladžiću. Uključili smo se u raspravu tekstom koji predstavlja Busuladžićev lik – i usput svjedoči propadanju intelektualne elite i svih nas s njima

Skice za portret Mustafe Busuladžića – i suvremene bošnjačke politike

(Prometej.ba/F.Š., 7.9.2016.)

*

4. Iako je objavljen početkom 2013. godine, tekst koji donosi popis broja žrtava posljednjeg rata u BiH po svim općinama, napisan prema 'Bosanskoj knjizi mrtvih' urednika Mirsada Tokače, prošle godine konstantno se čitao. Vjerovatno jer je prvi takav tekst i sudeći prema prvim stranicama Google-a još uvijek jedini.

Pojedinačan popis broja ratnih žrtava u svim općinama BiH

(Ivan Tučić, Prometej.ba, 27.2.2013.)

*

5. Proteklu godinu obilježili su mnogi loši momci. Jedan od njih koji samom činjenicom da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine predstavlja neki faktor snažno simbolizira razmjer katastrofe i dubinu ambisa u koji smo upali jest Haris Zahiragić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu. O njemu je ljetos pisao naš Amer Tikveša.

Amer Tikveša: Šešelj iz našeg džemata

(Amer Tikveša, Prometej.ba, 13.7.2016.)

*

6. Na samom kraju prošle godine, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i naš stalni suradnik Enver Kazaz komentirao je odluku Senata Univerziteta u Sarajevu da se nastavne aktivnosti na univerzitetu prilagode vremenu džume – i da se tako ispuni želja i akcija Harisa Zahiragića i političke klike kojoj on služi kao glasnogovornik. Dovoljna su mu bila nepuna dva dana preostala do kraja 2016. godine da se ugura u top 10.

Enver Kazaz: Akademski muslimani

(Enver Kazaz, Prometej.ba, 30.12.2016.)

*

7. Mostarac Amsal Mešić upoznao nas je s prvim ženskim maturantom u BiH i prvom doktoricom nauka u BiH i tako započeo njihovo spašavanje od zaborava.

Sestre Berta i Marija Bergman, pionirke ženskog obrazovanja u BiH: bez ulice, bez spomena

(Amsal Mešić, Prometej.ba, 7.10.2016.)

*

8. „Društvo bez univerziteta je bivše društvo, otpad društvo. Bez „fabrike društva“ nema ni društva. Ne nastaju novi stručni kadrovi, nema tko nositi napredak, nema tko provesti reforme, nema tko osmisliti plan za uspjeh i nema ga tko provesti“, pisao je krajem 2016. godine Dino Šakanović u tekstu koji tematizira propast naših univerziteta. Njemu su trebala 3 dana stare godine da uđe u top 10.

Kako su nam uništili univerzitete u 4 koraka

(Dino Šakanović, Prometej.ba, 28.12.2016.)

*

9. Početkom posljednjeg mjeseca 2016. objavili smo intervju s fra Markom Oršolićem, u kojem je ovaj istaknuti bosanski franjevac govorio o Internacionalnom multireligijskom i interkulturnom centru „Zajedno“, o nacionalizmu, podršci koju je uvijek iskazivao tzv. mješovitim brakovima, religijskim zajednicama i njihovom dijalogu.

Intervju s fra Markom Oršolićem: Svaki nacionalizam budi se kao uspavana ljepotica iz bajki, a završava kao monstruozno čudovište iz bezdana

(Franjo Šarčević, Prometej.ba, 4.12.2016.)

*

10. „Demografska statistika popisa pretvorena u čistu nacionalističku ideologiju skriva još jednu paradigmatski važnu činjenicu – smrt multietničke BiH. Iole pažljivija analiza popisa pokazuje da je BiH zemlja sa etnički najhomogenijim teritorijima u savremenom svijetu“, pisao je ljetos Enver Kazaz u kosoj analizi rezultata popisa stanovništva u BiH.

Troetnička BiH i njena demografska katastrofa

(Enver Kazaz, Prometej.ba, 20.7.2016.)

*